Import przetworów owocowych do Polski
2006-00-00 00:00
W grupie przetworów owocowych, największy udział w ogólnopolskim imporcie stanowi import przetworów puszkowanych (w tym ananasów i brzoskwiń) oraz soków owocowych.
W ostatnich kilku latach, import przetworów puszkowanych kształtował się na poziomie 60-65 tys. ton i w stosunku do połowy lat dziewięćdziesiątych wzrósł nieznacznie. Udział zagęszczonych soków owocowych w imporcie świeżych i przetworzonych owoców, wyniósł w sezonie 2003/2004 blisko 50%. Import soków zagęszczonych zwiększył się z 7 tys. ton (początek lat dziewięćdziesiątych ) do ponad 50 tys. ton (ostatnie lata).
Jednocześnie, import tych produktów stanowił w latach 2000-2004 ponad 50% łącznej wartości importu półprzetworów i przetworów owocowych.
W ogólnej strukturze importowanych soków, najwięcej przypada na zagęszczone soki pomarańczowe.
Ich udział w ogólnej ilości i wartości sprowadzanych do Polski soków zagęszczonych, stanowił ponad 50%.
Źródło: fresh-market.pl
W ostatnich kilku latach, import przetworów puszkowanych kształtował się na poziomie 60-65 tys. ton i w stosunku do połowy lat dziewięćdziesiątych wzrósł nieznacznie. Udział zagęszczonych soków owocowych w imporcie świeżych i przetworzonych owoców, wyniósł w sezonie 2003/2004 blisko 50%. Import soków zagęszczonych zwiększył się z 7 tys. ton (początek lat dziewięćdziesiątych ) do ponad 50 tys. ton (ostatnie lata).
Jednocześnie, import tych produktów stanowił w latach 2000-2004 ponad 50% łącznej wartości importu półprzetworów i przetworów owocowych.
W ogólnej strukturze importowanych soków, najwięcej przypada na zagęszczone soki pomarańczowe.
Ich udział w ogólnej ilości i wartości sprowadzanych do Polski soków zagęszczonych, stanowił ponad 50%.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Ceny owoców?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem