Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Brunatna zgnilizna owoców

2012-03-29 09:36
Źródło: fresh-market.pl (Katarzyna Zygmuntowka)

Choroba ze względu na termin występowania objawów dzieli się na dwie formy: na formę letnią, kiedy to porażenie następuje dość wcześnie i objawy choroby widoczne są jeszcze na drzewach oraz na formę przechowalniczą, kiedy to objawy choroby pojawiają się na owocach już po zbiorze.

Źródłem infekcji pierwotnych są zarodniki konidialne znajdujące się na zmumifikowanych owocach oraz, choć dużo rzadziej na porażonych pędach.

Letnia forma choroby – objawy występują już w sadzie, a do porażenia dochodzi przez zranienia owoców powstałych w wyniku żerowania owadów, gradu lub uszkodzeń mechanicznych. Wokół zranień wpierw powstaje ciemniejsza plama gnilna, która z czasem opanowuje cały owoc. Na powierzchni zgnilizny pojawiają się koncentrycznie ułożone brunatno-szare brodawki, w których znajdują się owocniki grzyba – źródło kolejnych infekcji chorobą. Jabłka porażone brunatną zgnilizną ciemnieją, wysychają i stają się twarde – stąd nazwa mumie. Porażone chorobą owoce nie spadają z drzew i w tej formie potrafią przetrwać do kolejnego sezonu.

Przechowalnicza forma choroby – ujawnia się tylko w pierwszych tygodniach przechowywania. Jej objawy są podobne jak u formy letniej brunatnej zgnilizny. Wokół uszkodzonego misja pojawia się mała plamka gnilna, która dość szybko obejmuje cały owoc. Po pewnym czasie jabłko wysycha, czarnieje i się kurczy.

Forma przechowalnicza brunatnej zgnilizny częściej występuje w przechowalniach niż chłodniach. Bardziej wrażliwe na chorobę są odmiany podatne na spękanie skórki takie jak Booskop i Koksa Pomarańczowa, jak również wszystkie odmiany o cienkiej, delikatnej skórce.

 

ZAPOBIEGANIE I ZWALCZANIE

ZAKAŻENIE OWOCÓW NASTĘPUJE JEDYNIE PRZEZ UZKODZONĄ SKÓRKĘ, dlatego aby nie dopuścić do porażenia należy bezwzględnie wykonywać wszelkiego rodzaju zabiegi profilaktyczne.

  • Należy eliminować źródło infekcji choroby, tj. mumie pozostawione na drzewach oraz pędy z obumierającą korą (wycinać całe pędy a na pniach samą tkankę kory aż do drewna i zabezpieczać rany pastami ochronnymi).
  • Należy zwalczać szkodniki, które poprzez żerowanie uszkadzają skórkę owoców
  • Należy w miarę możliwości stosować siatki przeciwgradowe, co uchroni przed uszkodzeniami  owoców spowodowanymi gradem
  • Należy unikać przenoszenia patogenów na narzędziach do cięcia – należy je dezynfekować
  • Należy na bieżąco usuwać owoce z objawami brunatnej zgnilizny
  • Należy uważać, by nie uszkodzić owoców w czasie zbiorów
  • Na dwa tygodnie przed planowanym zbiorem sady, w których istnieje ryzyko porażenia owoców w czasie przechowywania, należy opryskać odpowiednim fungicydem.
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE