Co z jakością jabłek w chłodniach?
Sucha i słoneczna pogoda oraz wysokie temperatury panujące we wrześniu i październiku nie tylko wpłynęły na wybarwienie owoców, ale także na szybsze dojrzewanie – w ogólnym tego słowa znaczeniu. Problematyczne stało się wyznaczenie odpowiedniego terminu zbioru jabłek.
Choć ładne, duże i wybarwione jabłka cieszyły sadowników w czasie zbiorów, w chwili obecnej stają się one dość kłopotliwe. Szczególne problemy z utrzymaniem owoców mają właściciele przechowalni. Dojrzałe jabłka źle znoszą takie warunki przechowywania, a wysokie temperatury panujące obecnie na zewnątrz jeszcze pogarszają ogólny ich stan.
Nieco lepsza sytuacja panuje w chłodniach, choć i tutaj mocna dojrzałość owoców daj się we znaki. Jabłka narażone są na różnego rodzaju rozpady, coraz częściej występują na nich objawy gorzkiej zgnilizny, a na wrażliwych odmianach na gorzką plamistość podskórną m. in. Ligol intensyfikują się objawy tej choroby.
Zarówno producenci, jak i sami eksporterzy twierdzą, że tegoroczny sezon, ze względu na ogólny stan jabłek, będzie krótszy od poprzedniego.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1