Czy polski koncentrat jabłkowy obroni się przed konkurencją?
Polska, będąca pionierem w produkcji i eksporcie koncentratu jabłkowego, nie zwiększyła w ostatnich latach uprawy jabłek. Stabilna jest też ilość wytwarzanego zagęszczonego soku jabłkowego.
W ostatnim czasie obserwuje się wzrost kosztów sprzedawanego koncentratu.
W 2004 r. cena równała się 0,74 EUR/kg, rok później 0,94 EUR/kg, a już w marcu 2006 r. osiągnięty został poziom 1,25 EUR/kg (dane CIHZ, MF i CAAC).
Bardzo dynamicznie rozwija się uprawa jabłek w Chinach. Jeszcze w 1992 r. produkowano tam zaledwie 7 mln ton, a w 2005 r. już ponad 20 mln ton.
Chińscy eksporterzy sprzedali w 2005 r. 650 tys. ton. Prognozuje się, że tegoroczny zbyt
wyniesie ok. 650 - 700 mln ton.
Na światowym rynku wzrasta zapotrzebowanie na zagęszczony sok jabłkowy. To z kolei stymuluje chiński rynek do wzmożenia jego produkcji. Na korzyść Republiki wpływa dodatkowo obniżenie produkcji koncentratu w USA oraz stosunkowo niska podaż w krajach europejskich. Wzrostowi importu służą także niskie koszty frachtu z Chin do Europy.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1