Golden Delicious - bardzo marny popyt
Sytuacja polskiego Golden Deliciousa jest bardzo zmienna. Są sezony gdy wiosną nikt w ogóle nie chce tej odmiany i staje się ona praktycznie niesprzedawalna, są jednak i takie lata, że z powodzeniem można nią handlować aż do czerwca. A wszystko dlatego, że odmiana ta musi rokrocznie konkurować z dużo lepszej jakości jabłkami z Włoch.
W latach poprzednich, ze względu na atrakcyjną ceną, polskiego Golden Deliciousa kupowała Rosja, w tym jednak roku zainteresowanie Goldenem jest mizerne. Odbiorcy ze Wschodu szukają bowiem w Polsce jeszcze tańszych jabłek („czerwoniaków”, Golden zaś jest dla nich za drogi. Zachód natomiast nie jest w ogóle zainteresowany polskimi jabłkami tej odmiany.
Niektóre firmy kupują jednak Golden Deliciousa, jabłka tej odmiany skupowane są jednak przede wszystkim na specjalne zamówienia i poszukiwane są okazy naprawdę dobrej jakości. Jabłka z chłodni zwykłej w chwili obecnej nie mają już żadnych szans na eksport. Mogą ewentualnie zostać sprzedane na giełdach lub na lokalne sieci.
Obecnie Golden Delicious na eksport skupowany jest jedynie z KA lub ULO. Za tego typu jabłka firmy eksportowe i grupy producenckie płacą sadownikom od 1,10 do 1,30 zł/kg - za owoce w kalibrze 70+ (najwyższą cenę osiągają jabłka bardzo wysokiej jakości, najlepiej dodatkowo „freshowane”), w przypadku drobniejszego Golden Deliciousa w kalibrze 65+ obowiązują ceny w granicach 0,90 - 1,00 zł za kilogram.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
Będą zmiany!
czytaj dalej
Zróżnicowane ceny „czerwoniaków”
Embargo coraz bardziej doskwiera sadownikom
czytaj dalej
Źle się dzieje w handlu jabłkami
czytaj dalej
Idared? Tak, ale w jakiej cenie
czytaj dalej
Jabłkowe I love you
czytaj dalej