Goldena Deliciusa wciąż można dobrze sprzedać?
Zdania co do zasadności zwiększania powierzchni upraw popularnej na świecie odmiany Golden Delicious, są wśród polskich ekspertów podzielone. Jedni uważają, że wciąż jest to odmiana przyszłościowa w którą warto inwestować, inni zaś namawiają do ograniczenia nasadzeń Golden Deliciousa w Polsce. Patrząc na sytuację handlową w poszczególnych sezonach to niezdecydowanie jest całkowicie zrozumiałe. Mówiąc bowiem kolokwialnie, z tą odmianą „na dwoje babka wróżyła”.
Są sezony kiedy posiadanie jabłek Golden Delicious nie ma ekonomicznej racji bytu, tak jak to miało np. miejsce w sezonie 2010/2011, kiedy to już w lutym 2011 roku zaczęły się pierwsze problemy ze zbytem jabłek tej odmiany i pogłębiały się w miarę upływu czasu, aż do całkowitego wstrzymania skupu na początku kwietnia. Są jednak i sezony kiedy Golden Delicious cieszy się wyjątkowo dużym zainteresowaniem pomimo ogólnego spadku popytu na jabłka. Taka sytuacja ma miejsce właśnie w tym sezonie. Ceny większości odmian w ostatnich tygodniach znacznie spadły – nawet o 50 groszy na kilogramie, a i popyt na nie jest na znacznie mniejszym poziomie. W przypadku Golden Deliciousa natomiast zainteresowanie jabłkami jest tak duże, że ceny spadły gdzieniegdzie zaledwie o 10 do maksymalnie 20 groszy na kilogramie i to też przede wszystkim w tych firmach, w których płacono najwięcej. Dziś jabłka Golden Delicious w kalibrze 70+ z warunków KA i ULO skupowane są w cenie od 2,10 do 2,20 z za kilogram. Drobniejszy Golden Delicious w kalibrze 65+ można sprzedać w cenie 1,90 – 2,00 zł za kilogram.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1