Jabłka tanieją, papryka drożeje
Producenci papryki zacierają ręce, sadownicy – wprost przeciwnie. W bieżącym tygodniu – w porównaniu z poprzednim - obniżyły się ceny jabłka przemysłowego.
W zakładach przetwórczych ceny jabłek spadły o 7 % do 0,68 zł za kg. Coraz tańsza jest również marchew na plastry, która kosztuje o 3% mniej do 0,35 zł za kg, i pory (o 3% do 0,68 zł/kg). Drożeją kalafiory, kapusta biała i czerwona. Rosną ceny warzyw ciepłolubnych (pomidorów, papryki i ogórków). Najbardziej zdrożała papryka czerwona - o 34 % do 4,40 zł za kg.
W najbliższym czasie ceny skupu tych warzyw wzrosną, co jest naturalną konsekwencją wyższych kosztów produkcji.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie ZEO-IERiGZ-PIB, TS
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1