Jabłkami i winogronami Turcja „stoi”
W produkcji jabłek Turcja plasuje się w pierwszej światowej dziesiątce. W 2007 r. łączna produkcja w tym kraju wyniosła 2,4 mln ton wobec 2,2 mln ton rok wcześniej.
Pomimo tak znaczącej produkcji na eksport przeznacza się corocznie jedynie ok. kilku tysięcy ton - w 2007 r. eksport wyniósł zaledwie 3 tys. ton. Do bezpośredniego spożycia na lokalnym rynku kierowana jest w zasadzie całkowita turecka produkcja - w minionym roku było to 2,3 mln ton. Zbiór winogron w poprzednim roku wyniósł 2,1 mln ton wobec 1,9 mln ton w 2006 r. Podobnie jak w przypadku jabłek na wewnętrznym rynku pozostaje większość produkcji, a w 2007 r. skierowano do bezpośredniego spożycia 1,95 mln ton winogron deserowych.
Zbiory gruszek nie są aż tak znaczące - corocznie kształtują się na poziomie około 300 tys. ton. W 2007 r. produkcja gruszek osiągnęła wielkość 350 tys. ton, z czego na rynku tureckim pozostało 330 tys. ton, a 10 tys. ton owoców wyeksportowano.
Źródło: fresh-market.pl za FAMMU/FAPA i Attache Reports
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1