Jakość jabłek najważniejsza
Opłacalność produkcji jabłek w Polsce jest zróżnicowana. Najważniejsza w tym momencie jest jakość jabłek i to ona wpływa na eksport tych owoców. Przy produkcji na poziomie 2,8 – 3,0 mln ton trzeba wyeksportować około 700-800 tys. ton. Jest to bardzo dużo i jest to możliwe do zrealizowania tylko wtedy, gdy udział jabłek wysokiej jakości wynosi co najmniej 75 proc. – podaje prof. E. Makosz na łamach portalu trsk.pl.
Co oznaczają jabłka wysokiej jakości?
- Jabłka o średnicy 6,5 – 8,5, ze zdecydowaną przewagą 7,0 – 8,0 cm,
- Jabłka o wybarwieniu skórki typowym dla odmiany,
- Jabłka bez jakichkolwiek uszkodzeń skórki i miąższu,
- Jabłka o wysokim poziomie jędrności i soczystości oraz wyśmienitym smaku,
- Jabłka o zawartości pestycydów poniżej najwyższej dopuszczalnej granicy.
W przypadku Szampiona, którego plon z ha jest na poziomie 55 ton koszt produkcji włącznie z przechowaniem, sortowaniem i pakowaniem jabłek, wynosi obecnie około 1,4 zł/kg. Przy tak wysokim plonie produkcja jabłek jest nieopłacalna jeżeli udział owoców wysokiej jakości wynosi tylko około 50 proc. Opłacalność rośnie, gdy stosunek jabłek wysokiej jakości do tych gorszych wynosi co najmniej 75 : 25.
Przy tak wysokiej jakości owoców i znacznie niższych kosztach produkcji w porównaniu do pozostałych krajów UE, Polska może stać się bardzo groźnym konkurentem, nawet na rynkach zachodnioeuropejskich.
W przypadku jabłek słabszej jakości można sprzedać je tylko w niektórych krajach wschodniej Europy, chociaż i tam rosną wymagania jakościowe. Przy normalnych zbiorach jabłek w Europie w handlu będą tylko dwa wybory: wysokiej jakości i przemysłowe. Nie ulega żadnej wątpliwości, że na wielkość eksportu jabłek w naszym kraju będzie miała wpływ ich jakość. Jednym z dowodów na ten stan rzeczy jest rezygnacja z zakupionych polskich jabłek przez grupę skandynawskich i rosyjskich importerów. Powód – niska jakość jabłek, mimo niższych cen. Jest to sygnał poważnego zagrożenia. Niska jakość jabłek to nie tylko nieopłacalność produkcji, zmniejszenie eksportu ale także konieczność ograniczenia zbiorów tych owoców w naszym kraju.
W Polsce dobrze są znane sposoby poprawiające jakość jabłek, jednak stosowane są nadal tylko na małą skalę. Są one stosunkowo łatwe do przeprowadzenia i co najważniejsze bardzo efektywne. Dodatkowy koszt produkcji jabłek wysokiej jakości waha się od 4 000 – 5 000 zł/ha, a dodatkowy dochód może wynieść nawet 15 000 zł/ha.
Producentom, którzy z różnych powodów nie osiągną co najmniej 75 proc. jabłek wysokiej jakości, radzę się zastanowić nad produkcją jabłek deserowych w najbliższych latach – podaje prof. E. Makosz
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
Idared wrócił do łask?
czytaj dalej
Rośnie popyt na Idareda
Nie ma szału w handlu Galą
czytaj dalej
Jakość, jakość i jeszcze raz jakość
Wiodącą cechą produkcji jabłek w Polsce jest wysoki udział tzw. jabłek przemysłowych. Waha się on od 50 do 60 proc, podczas gdy w innych krajach z także wysoką produkcją tych owoców wynosi maksymalnie 20-30 proc – mówi profesor Eberhard Makosz.
czytaj dalej