Kryteria przechowalnicze jabłek w chlodniach zwyklych
2006-00-00 00:00
Wymagana temperatura, okresy przechowywania i wrażliwość na choroby przechowalnicze jabłek magazynowanych w chłodniach zwykłych.
Odmiana |
Zalecana temperatura (oC) |
Okres przecho- walniczy(miesiące) |
Wrażliwość na choroby przechowalnicze |
Bankroft | 0 | 5 do 6 | mało wrażliwa |
Boiken | 0 | 5 do 6 | gorzka plamistość podskórna, oparzelizna powierzchniowa |
Cesarz Wilhelm | 3 do 4 | 4 | rozpad chłodniczy i wewnętrzny, gorzka plamistość podskórna |
Close | 0 | 1 | gorzka plamistość podskórna |
Cortland | 0 | 4 do 5 | oparzelizna powierzchniowa |
Delicious i jego sporty |
0 |
6 do 7 |
mało wrażliwa |
Elstar | 0 do 3 | 4 do 5 | |
Gala | 0 do 2 | 5 do 6 | |
Gloster | 0 | 6 do 7 | mało wrażliwa |
Golden Delicious | 0 do 1 | 6 do 7 | mało wrażliwa |
Idared | 0 | 6 do 7 | mało wrażliwa |
James Grieve | 2 do 3 | 2 | mało wrażliwa |
Jerseymac | 0 | 1 | mało wrażliwa |
Jonagold | 1 do 2 | 6 do 7 | średnia |
Jonatan | 2 do 3 | 5 do 6 | rozpad, plamistość, miękka oparzelizna chłodniowa |
Landsberska | 0 | 3 do 4 | mało wrażliwa |
Lobo | 0 | 3 do 4 | mało wrażliwa |
McIntosh | 1 do 3 | 3 do 4 | zbrązowienie przygniezdne, oparzelizna powierzchniowa |
Melba | 0 | 1 | rozpad mączysty |
Melrose | 0 do 1 | 6 do 7 | oparzelizna powierzchniowa, gorzka plamistość podskórna |
Piękna z Boskoop | 3 do 4 | 6 do 7 | rozpad wewnętrzny i chłodniczy, oparzelizna powierzchniowa, gorzka plamistość podskórna |
Szampion | 0 | 4 | |
Spartan | 0 | 5 do 6 | rozpad |
Starking | 0 |
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem