Łączne przechowywanie jabłek i gruszek?
Co łączy jabłka i gruszki?
Jabłka i gruszki to gatunki klimakteryczne, należące do grupy owoców produkujących dużą ilość etylenu. Oznacza to, że po przekroczeniu stadium dojrzałości fizjologicznej procesy dojrzewania w nich zachodzące ulegają gwałtownemu przyspieszeniu, co finalnie prowadzi do niekorzystnych zmian jakościowych a w ostateczności do rozpadu tkanki owoców.
Oba te gatunki należą także do owoców, które powinny być przechowywane w komorach o podobnej wilgotności względnej powietrza. Zarówno dla jabłek jak i gruszek wymagane jest utrzymywanie wilgotności względnej powietrza w granicach 85 – 90 proc.
Zbieżność tych parametrów może zachęcić do próby wspólnego przechowywania jabłek i gruszek, szczególnie, że bywają sezony, w których zbiory są na tyle niskie, iż w komorach pozostaje wolne miejsce. Zapakowanie jabłek i gruszek razem do jednej komory i nie włączenie drugiej może przynieść pewne oszczędności, jednak tylko pozornie.
Co różni jabłka i gruszki?
Są bowiem między tymi gatunkami różnice, które wykluczają wspólne przechowywanie tych gatunków. A należą do nich:
- najważniejszym parametrem różniącym jabłka i gruszki jest temperatura, w której owoce te powinny być przechowywane.
Jabłka powinny być przechowywane w temperaturze od 1 do 3 st. C. Dla gruszek jest to zdecydowanie za ciepło i w takich warunkach procesy zachodzące w tych owocach powodowałyby ich szybkie dojrzewanie. Gruszki natomiast preferują temperatury w przedziale od -1 do 0 st. C, a jest to znowu dla jabłek zdecydowanie za zimno. W takich temperaturach jabłka bardzo szybko uległyby rozpadowi chłodniczemu lub po prostu przemarzły.
Warto podkreślić, żeby nie przesadzać z minusowymi temperaturami przechowując gruszki, gdyż -1,5 st. C to temperatura zamarzania gruszek, a tym samym granica po przekroczeniu której miąższ owoców ulega uszkodzeniu.
- parametr różniący jabłka i gruszki to także skład gazowy kontrolowanej atmosfery w komorach.
Jabłka są gatunkiem mniej wrażliwym na podwyższone stężenie dwutlenku węgla, natomiast gruszki bardzo szybko reagują na zbyt wysoką zawartość CO2 w komorach.
Dla jabłek odpowiednimi warunkami do przechowywania jest tzw. standardowa KA o składzie gazowym 5 proc. CO2 i 3 proc. O2 lub tzw. ULO, gdzie zawartość dwutlenku węgla i tlenu waha się w granicach 1,5 – 2,0 proc.
W przypadku gruszek zawartość CO2 nie może przekraczać 1,0 proc., a najlepiej jak będzie wynosić około 0,7 – 0,8 proc., zawartość tlenu będzie natomiast na poziomie 1,5 – 2,0 proc. Wyższa zawartość dwutlenku węgla w komorach, gdzie przechowywane są gruszki powoduje dość szybko powstawanie w ich wnętrzu charakterystycznych, dużych dziur – kawern, które dyskwalifikują takie gruszki jako owoc deserowy.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1