Mniej koncetratu z Chin. Czy Polacy zyskają?
2014-01-23 09:22
Źródło:
www.fresh-market.pl za:BGŻ(tt)
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu
Europejskiego i Rady z początkiem bieżącego roku nastąpiły
zmiany w Generalnym Systemie Preferencji Taryfowych (Generalized
Scheme of Preferences - GSP). Polegają one na ograniczeniu liczby
państw beneficjentów w ramach systemu, które mogły eksportować
produkty do UE po obniżonych bądź też zerowych stawkach celnych.
Zakładają również czasowe zawieszenie preferencji taryfowych
celnych dla określonych produktów pochodzących z niektórych
krajów, w tym również Chin.
Wprowadzenie modyfikacji spowodowało między innymi wzrost stawki celnej na koncentrat jabłkowy, importowany z Chin, która zgodnie z informacjami podanymi przez portal Foodnews, od 1 stycznia br. wynosi 30 proc. Oznacza to że cena koncentratu z Chin wynosząca 1450 USD/t(fob) po doliczeniu cła i opłat portowych wyniesie 2050 USD/t (ex-dock Rotterdam).
Przy dotychczas obowiązującej stawce celnej, wynoszącej 25,5 proc., koncentrat z Chin, którego koszty produkcji w ostatnich latach znacząco wzrosły, na rynku unijnym uważany był za niekonkurencyjny cenowo w stosunku do zagęszczonego soku jabłkowego z Polski. Zmiany o których mowa, mogą przyczynić się jeszcze bardziej do obniżenia jego konkurencyjności i wpłynąć na przyspieszenie, obserwowanej już od kilku lat, spadkowej dynamiki eksportu do krajów Unii Europejskiej.
Z punktu widzenia europejskich producentów zmiany te wydają się być korzystne, niemniej stwarzają również możliwości większego wejścia na rynek europejski innych krajów takich jak Mołdawia, Ukraina czy też Chile.
Wprowadzenie modyfikacji spowodowało między innymi wzrost stawki celnej na koncentrat jabłkowy, importowany z Chin, która zgodnie z informacjami podanymi przez portal Foodnews, od 1 stycznia br. wynosi 30 proc. Oznacza to że cena koncentratu z Chin wynosząca 1450 USD/t(fob) po doliczeniu cła i opłat portowych wyniesie 2050 USD/t (ex-dock Rotterdam).
Przy dotychczas obowiązującej stawce celnej, wynoszącej 25,5 proc., koncentrat z Chin, którego koszty produkcji w ostatnich latach znacząco wzrosły, na rynku unijnym uważany był za niekonkurencyjny cenowo w stosunku do zagęszczonego soku jabłkowego z Polski. Zmiany o których mowa, mogą przyczynić się jeszcze bardziej do obniżenia jego konkurencyjności i wpłynąć na przyspieszenie, obserwowanej już od kilku lat, spadkowej dynamiki eksportu do krajów Unii Europejskiej.
Z punktu widzenia europejskich producentów zmiany te wydają się być korzystne, niemniej stwarzają również możliwości większego wejścia na rynek europejski innych krajów takich jak Mołdawia, Ukraina czy też Chile.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE
Ile bananów zaimportowały kraje UE?
2014-01-21 15:25
Opublikowano najnowsze dane dotyczące unijnego importu bananów w 2013 roku. Wynika z nich, że nieznacznie wzrosło spożycie tych owoców.
czytaj dalej
Hiszpania: wzrost eksportu do krajów po za UE
2014-01-20 20:31
Eksport owoców i warzyw z Hiszpanii do krajów pozaeuropejskich w ostatnim sezonie wzrósł o 2 proc. względem poprzedniego.
czytaj dalej
czytaj dalej
Meandry polityki a rynek żywności UE
2014-01-20 09:00
Jak wiemy postulat rozdzielania polityki i handlu często zostaje właśnie postulatem. Mieliśmy tego przykłady choćby w relacjach polsko – rosyjskich. Teraz na forum unijnym postawiono kolejny problem z tegoż zakresu.
czytaj dalej