N. Zelandia – rekordowa kampania jabłek i gruszek
Wartość eksportu jabłek i gruszek z Nowej Zelandii osiągnęła nowy rekord w kampanii 2019/2020.
Na dorocznym walnym zgromadzeniu w Hastings (5 sierpnia), organ branżowy New Zealand Apples and Pears (NZAPI) ogłosił, że całkowity zwrot z eksportu w tym sezonie osiągnął 870 mln NZ (577 mln USD), co odzwierciedla wzrost o 500 mln NZ w ciągu ostatnich ośmiu lat.
Wolumen brutto zbiorów w sezonie 2019/2020 osiągnął 566,2 tys. ton, podobnie jak rok wcześniej. Wielkość eksportu wzrosła o 5 procent rok do roku do 395 tys. ton.
„Przy dochodach z eksportu na tym poziomie i pomimo wpływu Covid-19, z odpowiednimi ustawieniami regulacyjnymi i politycznymi w celu wspierania zaufania w branży i wzrostu, branża jabłek i gruszek jest dobrze przygotowana do osiągnięcia celu 1 mld dolarów nowozelandzkich do 2022 roku i 2 miliardy dolarów nowozelandzkich do 2030 roku”- powiedział dyrektor generalny NZAPI Alan Pollard.
Patrząc na następny rok, Pollard powiedział, że skupi się na tym, jak sektor może pomóc Nowej Zelandii w odbudowie i podniesieniu się po kryzysie Covid-19.
„NZAPI odgrywa kluczową rolę w tej strategii naprawy, współpracując z rządem i całym sektorem sadowniczym w celu zidentyfikowania możliwości w kraju i za granicą” - wyjaśnił.
„Doprowadzi to do wzrostu i innowacji w sadownictwie, zwiększonych możliwości zrównoważonego zatrudnienia dla Nowozelandczyków i wsparcia dla prowincji w czasie, gdy naprawdę tego potrzebują.”
Na walnym zgromadzeniu NZAPI powitało Petera Landon-Lane'a jako dyrektora zarządu, przejmującego obowiązki od Bruce'a Beatona, który ustąpił ze stanowiska w listopadzie 2019 roku.
Landon-Lane jest dyrektorem technicznym i innowacyjnym w T&G Global, a wcześniej zajmował wyższe stanowiska kierownicze w Plant & Food Research i Fonterra. Niezależny prezes NZAPI, Richard Punter, powiedział, że zarząd wykorzysta swoją wiedzę i doświadczenie w całym łańcuchu dostaw, aby kształtować rozwój branży.
„Będzie to ważne, ponieważ organizacja i branża będą starać się wykorzystać możliwości, jakie przyniesie świat po Covid-19.”
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1