Na Podlasiu tradycyjnie i po staremu
Wśród wielu odmian jabłek dostępnych obecnie w sprzedaży w Polsce, każdy znajdzie coś dla siebie. Rynek zaś dostosowuje się do preferencji kupujących, dostarczając odmian preferowanych przez klientów w danym regionie.
Na Podlasiu konsumenci wybierają jabłka o długiej tradycji uprawy w naszym kraju. Preferują przy tym jabłka o kwaśniejszym miąższu, takie jak: Antonówka Zwykła, Boiken, Szara Reneta, Oliwka zwana popularnie Papierówką, czy bardzo stara odmiana Grafsztynek. Wśród odmian słodszych, typowo deserowych, wciąż króluje Lobo, czy Mc Intosh.
Odmiany, które obecnie w Polsce stanowią największy procent uprawy, typu popularne „czerwoniaki” (Szampion, Jonagold, Elise, Alwa), jak mówią mieszkańcy Podlasia, są dla nich „wynalazkami”, które im nie bardzo smakują i nie znajdują większej ilości odbiorców na tamtym terenie.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1