Nowości w polskich sadach – Fuji prosto z Japonii
2010-03-17 00:00
Coraz więcej producentów interesuje się nowinkami sadowniczymi z całego świata. Jabłka odmiany Fuji są jedną z tych nowinek, którą coraz chętniej sadzą polscy sadownicy. Fuji jest odmianą jabłoni pochodzącą z Japonii, wcześnie wchodzącą w okres owocowania, plenną, z tendencją do przemienności plonowania, przez co bezwzględnie wymaga przerzedzania zawiązków.
Jabłka Fuji mają bardzo smaczny, słodki, landrynkowy smak, są bardzo jędrne i soczyste. Cechą odmianową Fuji jest skłonność do występowania szklistości miąższu, która w przypadku tej odmiany jest wadą tolerowaną i nie wpływa negatywnie na jej przechowywanie. Fuji jest odmianą, która dobrze się przechowuje nawet w chłodni zwykłej. Jabłka są twarde i w chłodni mało tracą na jędrności.
Ze względu na długi okres wegetacji oraz późny termin zbioru odmiana Fuji może być uprawiana w Polsce jedynie w cieplejszych regionach kraju. Niestety w większości rejonów, Fuji nie ma możliwości dojrzeć w takim stopniu, jak w rodzimej Japonii, Australii czy w USA. W rezultacie owoce są mało wybarwione oraz mniej słodkie, a ich stan fizjologiczny w momencie zbioru, świadczy, że owoce te zbierane są przed fazą dojrzałości zbiorczej. Próba przetrzymania jabłek na drzewach może skończyć się ich przemrożeniem podczas pierwszych listopadowych mrozów.
Gdyby nie problemy związane z uprawą odmiany, zapewne w Polsce znalazłoby się sporo amatorów landrynki na szypułce.
Źródło: fresh-market.pl (KZ)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Jabłka Fuji mają bardzo smaczny, słodki, landrynkowy smak, są bardzo jędrne i soczyste. Cechą odmianową Fuji jest skłonność do występowania szklistości miąższu, która w przypadku tej odmiany jest wadą tolerowaną i nie wpływa negatywnie na jej przechowywanie. Fuji jest odmianą, która dobrze się przechowuje nawet w chłodni zwykłej. Jabłka są twarde i w chłodni mało tracą na jędrności.
Ze względu na długi okres wegetacji oraz późny termin zbioru odmiana Fuji może być uprawiana w Polsce jedynie w cieplejszych regionach kraju. Niestety w większości rejonów, Fuji nie ma możliwości dojrzeć w takim stopniu, jak w rodzimej Japonii, Australii czy w USA. W rezultacie owoce są mało wybarwione oraz mniej słodkie, a ich stan fizjologiczny w momencie zbioru, świadczy, że owoce te zbierane są przed fazą dojrzałości zbiorczej. Próba przetrzymania jabłek na drzewach może skończyć się ich przemrożeniem podczas pierwszych listopadowych mrozów.
Gdyby nie problemy związane z uprawą odmiany, zapewne w Polsce znalazłoby się sporo amatorów landrynki na szypułce.
Źródło: fresh-market.pl (KZ)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem