Polski koncentrat jabłkowy zyskuje na znaczeniu
Według amerykańskich prognoz USDA, produkcja koncentratu jabłkowego w naszym kraju w roku 2006 wzrośnie do 1468 tys. ton (tj. ok. 30 % w stosunku do roku ubiegłego).
Eksport tego towaru ma zwiększyć się do 238 tys. ton, tj. o ok.5%.
Podwyższenie produkcji podyktowane jest bogatszymi zbiorami jabłek, a także zmniejszonymi kosztami ich produkcji o ok. 30% (z przeznaczeniem do przetwórstwa).
U głównych, europejskich odbiorców wzrosło zapotrzebowanie na koncentrat jabłkowy. Przyczyniło się do tego obniżenie poziomu cen eksportowych owego półproduktu.
Polscy producenci jabłek do przetwórstwa, mogą zatem liczyć w okresie zimowo-wiosennym na łatwiejszy zbyt i wyższe ceny skupu tych owoców.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1