Polski koncentrat kontra chiński
2008-05-06 00:00
W pierwszym kwartale 2008 r. Chiny sprzedały 210 tys. ton koncentratu soku jabłkowego (KSJ), czyli o 85 tys. ton mniej niż w tym samym okresie roku ubiegłego. Europejscy importerzy twierdzą, że cena za ten koncentrat jest zbyt wysoka.
Cena chińskiego koncentratu wynosi średnio 1750 USD/t. Zakłady przetwórcze, którym bardzo zależy na natychmiastowej sprzedaży, żądają 1640 USD/t koncentratu. Na razie firmy importowe z Europy wolą zaopatrywać się w Polsce, gdzie zgromadzono duże ilości KSJ, a jego cena obniżyła się.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie Foodnews (gs)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem