Puchną Jonagoldy w chłodniach
Najbardziej na jakość owoców, narzekają sadownicy, którzy do tej pory nie pozbyli się jeszcze Jonagolda (oraz sportów) z chłodni zwykłej. Spora część jabłek tej odmiany nie nadaje się do sprzedaży już bezpośrednio po wyjęciu z chłodni, zaś praktycznie wszystkie po kilku dniach przetrzymania w cieplejszej temperaturze zaczynają masowo „puchnąć”.
Nieciekawa sytuacja robi się także w przypadku jabłek odmiany Jonagold z chłodni z kontrolowaną atmosferą. Obawy sadowników o ich jakość w kolejnych miesiącach mogą okazać się uzasadnione. Bardzo dojrzałe, przerośnięte jabłka, mogą nie przetrzymać zbyt długiego przechowywania nawet w tak dobrych warunkach, jak KA, czy ULO.
Fot. 1, 2, 3: Jabłko odmiany Jonagold z chłodni KA, po 5 dniach przetrzymywania w temperaturze pokojowej.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1