Szwedzka sieć handlowa wycofuje polskie jabłka
Jedna ze znanych w Szwecji sieci handlowych „ICA” wycofuje ze sprzedaży 19 ton jabłek z powodu zbyt dużej zawartości związku chemicznego chloropiryfosu na kilogram owoców. Dopuszczalna norma to 0,01 miligramów na kilogram, a skontrolowane jabłka miały aż osiem razy więcej (0,08 mg), co może mieć wpływ na centralny układ nerwowy u ludzi.
Jak podają szwedzkie media, jabłka pochodziły z Polski i była to odmiana Paulared. Jabłka zostały zakupione przez hurtownika ICA Szwecja w Helsingborg. Szwedzkie służby sanitarne poinformowały już o tym Komisję Europejską, a sieć będzie skrupulatniej badać jabłka importowane z naszego kraju pod tym kątem.
W przypadku zawartości chloropiryfosu w jabłkach, niedawno Unia Europejska wprowadziła nowe rozporządzenie, które obniża dopuszczalne stężenie tego związku chemicznego w jabłkach z 0,05 mg na kilogram do 0,01 mg/kg. Jabłka pochodzące z Polski, nawet gdyby zmiana nie weszła w życie, i tak zostałyby wycofane z rynku, bowiem zawartość chloropiryfosu była przekroczona nawet dla tej wyższej dawki.
Informacja o zmianie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości chloropiryfosu i ograniczeniach w stosowaniu środków ochrony roślin => KLIKNIJ TUTAJ
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
W jakim kierunku iść?
czytaj dalej
Konsekwentni w działaniu?
Wsparcie dla producentów owoców i warzyw
czytaj dalej
Pierwsze przymiarki do Lobo
czytaj dalej
Zaczynają tanieć?
Będzie taniej?
czytaj dalej