Technologia produkcji jabłek
0000-00-00 00:00
Technologia produkcji jabłek według Makosza
Źródło: fresh-market.pl, E. Makosz
Rodzaj czynności | Termin wykonania | Rodzaj i ilość zużytych nawozów, pestycydów, itp. | Nakład rbg | Nakład. cng |
1. Cięcie drzew | II - IV | 140 | - | |
2. Rozdrabnianie gałęzi | II - IV | 10 | 2 | |
3. Nawożenie azotowe | 1/IV | sal. amonowa 1,5 dt | 1 | 1 |
4. Oprysk (kwieciak jabłkowiec) | 2/IV | Metox 10l | 1 | 1 |
5. Oprysk (parch jabłoni) | 2/IV | Miedzian 1,5 kg, Kaptan 4,5 kg |
1 | 1 |
6. j.w. | 3/IV | Miedzian 1,5 kg | 1 | 1 |
7. Oprysk (parch, mszyce, zwójki) | 4/IV | Owadofos 2,25 l | 1 | 1 |
8. Koszenie murawy | 1/V | 1 | 1 | |
9. Opryski (parch, mączniak) | 1/V | Rubigan 0,6 l | 1 | 1 |
10. Oprysk (parch) | 2/V | Syllit 1,5 kg | 1 | 1 |
11. Oprysk (chwasty) | 2/V | Chwastox 2,1 l | 1 | 1 |
12. Oprysk (parch) | 3/V | Syllit 1,5 kg | 1 | 1 |
13. j.w. | 4/5 | Syllit 1,5 kg | 1 | 1 |
14. Oprysk (parch, szkodniki) | 5/V | Rubigan 0,5 l, Zolone 2,0 l |
1 | 1 |
15. Oprysk (parch) | 1/VI | Kaptan 4,5 kg | 1 | 1 |
16. Koszenie murawy | 1/VI | 1 | 1 | |
17. Oprysk (parch) | 2/VI | Kaptan 4,5 kg | 1 | 1 |
18. Oprysk (chwasty) | 2/VI | Roundup 2,1 l | 1 | 1 |
19. Oprysk (owocówka, mączniak) | 2/VI | Zolone 3,0 l, Bayleton 1,2 kg |
1 | 1 |
20. Oprysk (parch) | 3/VI | Kaptan 4,5 kg | 1 | 1 |
21. j.w. | 4/VI | Kaptan 4,5 kg | 1 | 1 |
22. Oprysk (szkodniki) | 1/VII | Owadofos 2,25 l | 1 | 1 |
23. Koszenie murawy | 1/VII | 1 | 1 | |
24. Oprysk (parch, przędziorki) | 2/VII | Rubigan 0,6 l, Omite 2,0 kg |
1 | 1 |
25. Koszenie murawy | 4/VII | 1 | 1 | |
26. Oprysk (choroby przechowalnicze) | 1/IX | Topsin 1,5 kg | 1 | 1 |
27. Koszenie murawy | 1/IX | 1 | 1 | |
28. Zbiór owoców | 1-4/X | 210 | 20 | |
29. Oprysk (chwasty) | 1/XI | Gesatop 2,0 kg | 1 | 1 |
30 Nawożenie | 1/XI | Sól potas 2 dt | 1 | 1 |
RAZEM | 387 | 49 |
Źródło: fresh-market.pl, E. Makosz
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem