UE oszacowała straty z 2014 r.
Jak wynika z najnowszych danych, w całym 2014 roku kraje unijne odnotowały piętnastoprocentowy spadek eksportu owoców i warzyw w porównaniu do roku 2013. Największy spadek odnotowano oczywiście w przypadku dostaw do Rosji. Po wprowadzonym w sierpniu minionego roku embargo, wysyłka w tym kierunku zredukowana została aż o 87 procent.
W sumie wartość eksportu w stosunku do roku 2013 spadła aż o 400 mln euro. Oprócz Rosji mniejsze dostawy owoców i warzyw z Unii Europejskiej odnotowano również w przypadku Libii – spadek o 35 procent, Ukrainy – spadek o 33 procent, a także Malezji – o 18 procent i Stanów Zjednoczonych – o 10 procent.
Również mniej chętnie unijne produkty importowały kraje afrykańskie, a największy spadek odnotowano w przypadku Senegalu – o 26 procent oraz Wybrzeża Kości Słoniowej – o 22 procent.
W tym samym okresie w wyniku poszukiwania nowych rynków i dywersyfikacji zakupów dostawy do Rosji wzrosły zdecydowanie z kierunku Chin, Turcji czy Izraela i Maroka, sporo więcej importowano także z innych byłych republik radzieckich.
Przykładowo, o przeszło 300 procent wzrosły dostawy kapusty z Serbii. Z tego samego kraju wyraźnie wzrosły dostawy warzyw korzeniowych, jak marchew czy buraki ćwikłowe. Tu wzrost wobec poprzedniego roku wyniósł aż o 1100 procent. Co ciekawe, dostawy szwajcarskich jabłek do Rosji również wzrosły ponad czterokrotne.
Dane te dają ciekawy obraz zarówno kondycji międzynarodowego handlu warzywami po wprowadzeniu przez Rosję embarga, jak również „nowe” spojrzenie na statystykę opisującą ten handel (przyp. red.).
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
Duży wzrost cen warzyw w Rosji w 2015 r.
Eksport jabłek od sierpnia do grudnia 2014 r. spadł o ponad 20 proc.
czytaj dalej
Rosja zniesie embargo dla niektórych krajów UE?
czytaj dalej