UE – wysoki popyt na jabłka
Na rynkach jabłek i pomarańczy w bieżącym roku gospodarczym nie oczekuje się wpływu pandemii Covid-19 na produkcję tych owoców. Popyt na mniej łatwo psujące się owoce, takie jak jabłka i pomarańcze, jest duży.
Podczas gdy szacunkowa produkcja jabłek w UE w bieżącym roku gospodarczym 2019/2020 jest o 10 procent niższa niż średnia z ostatnich 5 lat (10,8 mln ton), oczekuje się, że popyt w UE na świeże jabłka będzie powyżej średniej (+9 procent), dzięki wyższej sprzedaż detalicznej spowodowanej wzrostem konsumpcji krajowej. Oczekiwany spadek importu łatwo psujących się owoców tropikalnych w związku z ograniczeniami transportu lotniczego towarów w czasie kryzysu Covid-19 prawdopodobnie spowoduje wzrost popytu na owoce w UE, w tym na jabłka.
Oczekuje się, że konsumpcja produktów przetworzonych w UE spadnie, po zeszłorocznym wzroście zapasów i niższym popycie ze względu na Covid-19 (np. kompot jabłkowy podawany uczniom i cydr podawany w gastronomii).
W ciągu pierwszych 6 miesięcy 2019/2020 eksport świeżych jabłek w UE był o 5 procent wyższy niż w tym samym okresie w poprzednim roku rekordowych zbiorów. Oczekuje się jednak, że eksport spadnie do końca roku gospodarczego (-34 procent w porównaniu do średniej z ostatnich 5 lat) ze względu na zwiększony popyt w UE, niższą produkcję i trudności w dotarciu na niektóre rynki eksportowe (np. Indie) z powodu kryzys Covid-19.
Oczekuje się, że wywóz jabłek przetworzonych w UE wzrośnie w porównaniu z ostatnią średnią z 5 lat (+14 procent), dzięki wysokim zapasom, ale będzie niższy (-19 procent) niż w zeszłym roku.
Link do pełnego raportu tutaj
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1