Ukraina – poprawa infrastruktury magazynowej dla jabłek
W ciągu ostatnich 5 lat wartość ukraińskiego eksportu jabłek wzrosła ponad 15 razy, a podaż świeżych owoców jagodowych za granicą, począwszy od 2015 roku, wzrosła prawie 4 razy. Jednym z głównych powodów znacznego wzrostu eksportu jabłek i owoców jagodowych z Ukrainy jest rozwój zakładów przetwórczych, przede wszystkim magazynów i linii sortujących.
Anatolij Bogdan, dyrektor Insolar-Holod, firmy projektującej i budującej magazyny dla przedsiębiorstw owocowo-warzywnych na Ukrainie i za granicą, mówił o rozwoju tego segmentu rynku w ostatnich latach i jego rozwoju w przyszłości w wywiadzie dla reporterów EastFruit.
EastFruit: Co Pańskim zdaniem odpowiada za znaczny wzrost eksportu jabłek z Ukrainy w ostatnich latach?
- Dziwne, ale utrata rynku rosyjskiego znacząco wpłynęła na eksport. Ponieważ, jeśli spojrzeć na geografię dostaw, do 2014 roku Federacja Rosyjska była głównym rynkiem ukraińskiego jabłka, a zatem po pogorszeniu sytuacji politycznej i gospodarczej między krajami producenci zostali zmuszeni do zmiany orientacji i poszukiwania nowych rynków. I oczywiście innym czynnikiem, który wpłynął na wzrost podaży jabłek za granicą, był znaczny wzrost produkcji wysokiej jakości w ostatnich latach.
EF: Jeśli mówimy o dynamice dostaw jabłek za granicą w ostatnich latach, ile przedsiębiorstw inwestuje w budowę przemysłowych magazynów chłodniczych?
- Produkcja wysokiej jakości jabłek rośnie w ostatnich latach, co oznacza, że producenci muszą zainwestować w wysokiej jakości przechowywanie, sortowanie i pakowanie wysokiej jakości. Te składniki są kluczem do udanego eksportu. Ale powiedzenie, że teraz jest jakiś szybki skok w segmencie magazynowania, jest niemożliwe. Jednak w przypadku klientów, którzy instalują linie sortujące i pakujące, ich liczba wzrosła w ostatnich latach. Oczywiście warto zauważyć, że liczba wysokiej jakości magazynów chłodniczych również wykazuje tendencję wzrostową. W porównaniu z magazynami zbudowanymi około dziesięć lat temu nowoczesne magazyny są bardziej zaawansowane technologicznie. Podczas ich projektowania i budowy zastosowano najbardziej innowacyjne i skuteczne technologie przechowywania jabłek w regulowanej atmosferze gazowej.
EF: Jakie magazyny najczęściej wybierają producenci jabłek dla swojej firmy?
- Zasadniczo są to magazyny z kontrolowanym środowiskiem gazowym.
EF: A co do magazynów z dynamicznym środowiskiem gazowym? Pańska firma ma już udane doświadczenie w budowie takich obiektów. Jakie są ich zalety i ilu producentów zwraca uwagę na tego rodzaju magazyny?
- Warto zauważyć, że wielu błędnie klasyfikuje obiekty magazynowe z kontrolowanym środowiskiem gazowym i obiekty magazynowe z dynamicznym środowiskiem gazowym do osobnych kategorii. W rzeczywistości jest to tylko jeden rodzaj kontrolowanego środowiska gazowego.
Istnieją 3 kategorie kontrolowanego środowiska gazowego:
CA - regulowana atmosfera
ULO - Ultra Low Oxygen
DCA - dynamiczne środowisko gazowe.
Ten ostatni rodzaj ma kilka zalet podczas przechowywania jabłek. Jakość przechowywania produktu w magazynach z dynamicznym środowiskiem gazowym jest o rząd wielkości wyższa, jabłko pozostaje bardziej zwarte, co pozwala wydłużyć okres sprzedaży produktu po złożeniu do przechowywania. Kolejną zaletą jest wyeliminowanie takiej wady jabłka, jak oparzelina.
EF: Jak Pan ocenia perspektywy budowy nowych magazynów do przechowywania jabłek na Ukrainie. W końcu, jeśli wziąć pod uwagę, że w ostatnich latach aktywnie zakładano nowe intensywne i półintensywne sady, to produkty z tych sadów będą musiały być gdzieś przechowywane?
- Oczywiście liczba magazynów będzie rosła każdego roku. Jednak w nadchodzących latach nie będzie żadnego wzrostu w tym segmencie. Stopniowo pojawiają się nowe magazyny z kontrolowanym środowiskiem gazowym, ale ich liczba jest nieznaczna - kilka magazynów chłodniczych rocznie. Są to liczby dalekie od dziesiątek magazynów.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1