W Izraelu lubią jabłka
W Izraelu z roku na rok obserwujmy wzrost produkcji jabłek - w 2007 r. zbiory wyniosły ponad 120 tys. ton, podczas gdy jeszcze w 2003 r. było to 86 tys. ton.
Ubiegłoroczne zbiory były o niecałe 5 proc. wyższe w stosunku do produkcji z roku 2006. W minionym roku z ogólnych zbiorów aż 95 proc. zostało skonsumowane na rodzimym rynku, a jedynie 4,4 tys. ton jabłek wyeksportowano do Syrii. W minionym roku na izraelski rynek trafiło niewiele, bo zaledwie 3,7 tys. ton jabłek pochodzących z importu - były to owoce sprowadzono ze Stanów Zjednoczonych.
W 2007 r. średnie spożycie jabłek w Izraelu oszacowano na około 20 kg/osobę.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie Attache Reports FAS USDA i FAMMU/FAPA
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1