Za wysoka cena koncentratu soku jabłkowego z Chin
Chiński koncentrat soku jabłkowego jest zbyt drogi, aby móc konkurować na rynku europejskim z koncentratem produkowanym w Polsce i w Turcji. Ten fakt spowodował załamanie się eksportu tego produktu z Chin do krajów UE.
Niemcy, które jeszcze rok temu w październiku kupiły w Chinach 6 tys. t koncentratu, w październiku bieżącego roku sprowadziły zaledwie 1,75 tys. t.
Holandia, której ubiegłoroczny zakup w październiku wynosił 2,73 tys. t, obecnie sprowadziła 1,63 tys. t.
Chiny aktualnie sprzedają koncentrat soku jabłkowego po minimalnej cenie 800 USD/t. Koncentrat o niskiej kwasowości kosztuje 800-820 USD/t (cena fob Qingdao), ale jego ceny sięgają nawet 920 USD/t (cena fob).
Polski i turecki koncentrat sprzedawany jest po zbliżonej cenie 0,65 euro/kg (cena w zakładzie).
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie informacji Foodnews
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1