Zmiany w unijnych normach dla jabłek i papryki
2011-07-20 05:56
Nowe normy zawarte w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) Nr 543/2011:
- dopuszczają w ramach tolerancji jakościowej 1% w klasie I i 2% w klasie II owoców z objawami zepsucia.
- w wymaganiach minimalnych zmieniono zapis dotyczący szkodników, było: praktycznie wolne od uszkodzeń spowodowanych przez szkodniki, a jest: wolne od uszkodzeń miąższu spowodowanych przez szkodniki
W normie dla jabłek:
- zasady dopuszczalnych ordzawień i wybarwienia zostały wpisane w wymagania jakościowe dla poszczególnych klas jakości..
- zmieniono zasady sortowania jabłek wg masy: określono maksymalne różnice mas w jednym opakowaniu w zależności od klasy jakości i sposobu pakowania.
W normie dla papryki:
- Wprowadzono klasę jakości ekstra
- Wprowadzono możliwość sortowania papryk wg masy i określono zasady jednorodności przy sortowaniu wg masy
W klasie I wprowadzono dopuszczalne:
- niewielkie osrebrzenie lub uszkodzenie spowodowane przez wciornastki, które obejmuje najwyżej 1/3 łącznej powierzchni
- wgłębienia, zadrapania, zgorzel słoneczna, odgniecenia, które obejmują łącznie najwyżej 2 cm w przypadku wad o podłużnym kształcie oraz 1 cm ² w przypadku innych wad lub suche pęknięcia powierzchniowe, które obejmują najwyżej 1/8 łącznej powierzchni
W klasie II wprowadzono dopuszczalne:
- osrebrzenie lub uszkodzenie spowodowane przez wciornastki, które obejmuje najwyżej 2/3 łącznej powierzchni
- wady skórki, takie jak: wgłębienia, zadrapania, zgorzel słoneczna, odgniecenia i zabliźnione uszkodzenia, które obejmują łącznie najwyżej 4 cm w przypadku wad o podłużnym kształcie oraz 2,5 cm ² w przypadku innych wad; lub suche pęknięcia powierzchniowe, które obejmują najwyżej ¼ łącznej powierzchni,
- uszkodzenie wierzchołka nie większe niż 1 cm ² ,
- zwiędnięcie nieprzekraczające 1/3 powierzchni,
- uszkodzona szypułka i kielich, pod warunkiem, że miąższ wokół nich jest nienaruszony.
- Nie ma wielkości minimalnych dla poszczególnych typów papryki.
Zobacz więcej: Jabłka?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem