Jakość handlowa kiwi – wymagania minimalne cz. 2
2007-12-17 00:00
Owoce muszą spełniać następujące wymagania minimalne:
- praktycznie wolne od pasożytów i szkód wyrządzonych przez nie
- wystarczająco jędrne
- dobrze wykształcone, niedopuszczalne są podwójne i wieloowocowe
- wolne od nadmiernego zawilgocenia i od obcych zapachów
- odpowiednio dojrzałe: w regionie produkcyjnym, na etapie eksportu i importu, sok z owocu ma mieć minimum 6,2° Brixa, a na pozostałych etapach obrotu minimum 9,5° Brixa
- wymagania minimalne wielkości pojedyńczego owocu, w zależności od klasy:
- klasa ekstra min. 90 g
- klasa I min. 70 g
- klasa II min. 65 g.
Zobacz więcej: Kiwi?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem