Produkcja kiwi na świecie rośnie
W dniach 30 września - 2 października br. w Grecji odbyła się 34. edycja konwencji IKO (International Kiwifruit Organization). Na spotkanie zostały zaproszone delegacje z Włoch, Nowej Zelandii, Chile, Francji, Hiszpanii, Portugalii, USA i oczywiście z Grecji. Podsumowując rozmowy i przedstawione na spotkaniu dane, wygląda na to, że produkcja kiwi na świecie w najbliższych latach będzie rosła.
We Francji w ostatnim czasie co prawda nastąpiło niewielkie ograniczenie obszarów uprawnych kiwi, jednak wydajność wciąż jest wysoka. Owoce przeznaczone są głównie na rynek krajowy, a około 20,0 tys. ton przeznaczonych jest na eksport - do Belgii, Hiszpanii, Tajwanu oraz do Niemiec.
Produkcja kiwi w Portugalii została ograniczona z powodu PSA oraz innych chorób grzybowych, niemniej jednak prognozy mówią o wzroście produkcji kiwi i w najbliższych trzech latach można spodziewać się zwiększenia zbiorów do 40,0 tys. ton - eksport stanowi około 12,2 tys. ton głównie na rynek hiszpański.
Hiszpańskie plantacje kiwi zajmują powierzchnię około 1000 ha. W najbliższej przyszłości oczekuje się niewielkiego wzrostu produkcji, z której większość przeznaczana jest na rynek krajowy, a tylko niewielka część jest eksportowana. Hiszpania pozostaje przy tym głównym importerem kiwi w Europie.
Znaczne zwiększenie powierzchni nasadzeń kiwi notuje się w Grecji. W 2014 roku plantacje kiwi zajmowały w tym kraju aż 7,75 tys. ha, w większości odmiany Hayward. Według danych Eurostatu, Grecja w ciągu pięciu ostatnich kampanii eksportowała średnio około 90.000 ton kiwi rocznie. Większość z nich trafiła na rynki Europy Wschodniej - do Rosji i na Ukrainę, ale po wprowadzeniu rosyjskiego zakazu, greckie kiwi zaczęło w większej ilości trafiać do Hiszpanii, na Litwę, do Niemiec, do Polski, do Włoch i do krajów Beneluksu a także do Wielkiej Brytanii. Poza UE, owoce dostarczane są do Serbii, Chin, Arabii Saudyjskiej i Ameryki Północnej.
W Stanach Zjednoczonych, kiwi są uprawiane niemal wyłącznie w Kalifornii. Prawie wszystkie plantacje składają się z odmiany Hayward. Ponad 80 proc. produkcji przeznaczone jest na rynek krajowy, a jeśli chodzi o eksport owoce trafiają do Meksyku, Kanady, Japonii i na Tajwan.
Oczekuje się, że podczas kampanii 2015/16, produkcja kiwi na półkuli północnej wyniesie łącznie 799,0 tys. ton, czyli o 9 proc. więcej niż w roku poprzednim.
W odniesieniu do produkcji kiwi na półkuli południowej, w Chile, po zeszłorocznych problemach z przymrozkami, wydaje się, że eksport powróci do normalnej wielkości - przy wzroście około 70 proc. objętości (choć nadal o 20 proc. niższej niż w roku 2013). W Nowej Zelandii coraz popularniejsze jest złote kiwi. W 2015 roku produkcja tych owoców osiągnęła 414,0 tys. ton w porównaniu do 320,0 ton w roku poprzednim.
Zobacz więcej: Kiwi?preview=1
Słabsza jakość, niższa cena
czytaj dalej
Jeszcze chilijskie
Grecki rynek kiwi umacnia się
czytaj dalej
Wciąż chilijskie, coraz tańsze!
czytaj dalej
Białoruś potentatem w eksporcie owoców do Rosji
czytaj dalej
Grecja: będzie więcej kiwi
czytaj dalej