Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Włochy – kiwi znów będzie mało

„Ze względu na niekorzystną wiosenną pogodę na wielu obszarach Włoch będzie produkowanych mniej owoców kiwi niż w normalnym roku. Uważam, że w prowincji Rawenna (Emilia-Romagna) osiągniemy tylko 50 procent tego co zazwyczaj. Musimy skupić się na nawożeniu, aby uzyskać produkt o wysokich poziomach i klasach Brix ”, relacjonuje technik Pietro Cimatti.

Pietro Cimatti może pochwalić się dużym doświadczeniem, jeśli chodzi o kiwi. „Widziałem pierwsze rośliny w 1971 roku, jako pierwsze przybyły do ​​Włoch bezpośrednio z Nowej Zelandii. W 1976 roku studiowałem techniki uprawy w Izraelu. Ważne jest, aby być na bieżąco i nigdy nie zakładać, że nie ma już czego się uczyć”.

Cimatti współpracuje z firmami w całych Włoszech. „Tutaj, w Faenzie (Rawenna), odwiedzam kilka firm uprawiających kiwi Jin Tao. Chociaż zimna pogoda spowodowała spadek ich ilości o 50 procent, jakość jest wyjątkowa. Owoce ważą już 90 gramów i zostało jeszcze kilka tygodni, zanim zbiory rozpoczynają się w październiku. Sekretem jest nawożenie.”

Technik podkreśla, jak ważna jest analiza liści. „Późne lato jest idealne do przeprowadzania analiz przy pomocy specjalistycznego laboratorium. Plan nawożenia musi być dostosowywany każdego roku zgodnie z wynikami. Analiza liści jest jak badanie krwi dla ludzi.”

Zaleca również stosowanie podwójnej linii nawadniającej, ponieważ „każdy kroplownik dostarcza połowę wody niż pojedyncza linia nawadniająca, ale dostarcza ją do dwukrotnie większej liczby roślin, co daje lepsze wyniki.”

Zobacz więcej: Kiwi

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE