Włochy: Zbiory kiwi zagrożone
Z powodu niekorzystnej pogody i znacznych różnic temperatur sięgających 50 st. C, które wystąpiły po sobie w bardzo krótkim czasie – na początku lutego mróz sięgający – 20 st. C, a już na początku marca temperatura powyżej + 20 st. C, produkcja kiwi w rejonie Piemont w płn. Włoszech jest zagrożona. Rośliny zostały uszkodzone przez mróz i stan upraw w nadchodzącą wiosnę można uznać za nieprawidłowy. W celu monitorowania sytuacji na plantacjach, wysłani zostali specjalni eksperci ze stowarzyszenia rolników Confagricoltura.
Największa różnica temperatur zarejestrowana została w prowincji Cuneo, gdzie najniższą temperaturą jaką odnotowano było -23 st. C, a najwyższą + 27 st. C. Uszkodzone są szczególnie kiwi – nawet 90 proc., które i tak już mocno wycierpiały w minionym sezonie z powodu choroby bakteryjnej. Pozostałymi gatunkami, które zostały uszkodzone w wyniku mrozu to nektarynki, których zniszczenie szacuje się na 50 proc. oraz śliwy. By poznać wpływ niekorzystnej pogody na jabłonie i grusze będzie trzeba poczekać jeszcze kilka tygodni.
Zobacz więcej: Kiwi?preview=1