Nowe odmiany malin trafiają do sprzedaży
W 2010 roku prawną ochroną były objęte 3 nowe odmiany maliny owocującej na dwuletnich pędach. Są to maliny: Radziejowa, Sokolica i Karmazyn.
Czym wyróżniają się odmiany malin?
Przy krzyżowaniu i wytwarzaniu nowych odmian zwracana jest szczególna uwaga na podatność na uszkodzenia podczas transportu, smak i jędrność owoców. Ważna w przypadku produkcji na skalę przemysłową jest podatność na zbiór owoców za poradą kombajnów.
Odmiany deserowe, czyli te które uzyskują najwyższe ceny za kilogram, są testowane w różnych środowiskach produkcji. by dostarczać świeże owoce poprzez długi okres czasu stosuje się podział upraw na uprawę w gruncie, w pojemnikach i pod osłonami. Dzięki temu sezon zamiast paru tygodni ma możliwość trwać kilka miesięcy.
Co ciekawe niektóre odmiany malin, w tym deserowe maliny Sokolica , a ponadto równie smaczna malina Radziejowa, dają większe plony jeżeli już na początku sezonu zbierane są jedynie owoce z dolnej części krzewu owocowego.
Malina Sokolica
Odmiana charakteryzuje się średniej grubości i sztywności pędami które dają szybki wzrost. Owoce są duże, stożkowate, jasne z niewielkim połyskiem, mają interesujący wygląd, dużą jędrność i są bardzo smaczne. Owoce Sokolicy dojrzewają pod koniec czerwca. Polecana do produkcji owoców deserowych.
Malina Radziejowa
Wyróżnia się dużymi i ciężkimi owocami. Dojrzewa poprzednio, bo w pierwszej połowie czerwca. Owoce posiadają bardzo dobry skład chemiczny, to jest wysoki ekstrakt (11,2 proc. Brix) , a dodatkowo kwasowość (1,6), co oznacza, że można ją z powodzeniem stosować do przemysłowego przetwórstwa owoców.
Obie odmiany są jeszcze w początkowej fazie sprzedaży i można je znaleźć wyłącznie w licencjonowanych gospodarstwach szkółkarskich i niektórych szkółkach krzewów owocowych.
Zobacz więcej: Maliny?preview=1
Maliny przemysłowe coraz droższe
Rosną ceny malin przemysłowych
czytaj dalej