Jakość handlowa mandarynek
2007-11-22 00:00
Jakość handlową mandarynek określa rozporządzenie Komisji (WE) nr 1799/2001. Wymagania obejmują mandarynki, satsumy, klementynki, tangerynki i ich mieszańce.
Dojrzałość mandarynek określamy na podstawie:
- minimalnej zawartości soku i tak dla mandarynek wynosi 33%, a dla klementynek 40%
- barwy: powinna być właściwa dla danej odmiany na przynajmniej 1/3 powierzchni owocu.
Postanowienia dotyczące oznakowania nakazują podanie na etykiecie: - nazwę i adres lub kod firmowy pakującego i/lub wysyłającego
- nazwę gatunku owocu, jeśli zawartość opakowania nie jest widoczna z zewnątrz, nazwę odmiany i dla klementynek nazwę typu odpowiednio: klementynki bez pestek, klementynki ( dla 1-10 pestek w owocu), klementynki z pestkami ( dla ponad 10 pestek w owocu)
- kraj pochodzenia
- klasę jakości
- kod wielkości
- informację o zastosowaniu środków konserwujących lub innych substancji chemicznych użytych po zbiorze.
Według Rozporządzenia Ministra Zdrowia z 16 maja 2007 r. w sprawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów, które mogą znajdować się w środkach spożywczych lub na ich powierzchni, do konserwowania cytrusów można używać E 230 – bifenyl, E 231 – fenol ortofenylowy, E 232 – fenol ortofenylowosodowy, E 233 – tiobendazol.
Na opakowaniach należy podać w.w. nazwy jeśli były zastosowane.
Krystyna Szymańska
Zobacz więcej: Mandarynki ?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem