Melony
Melon (Cucumis Melo L.) rodzina Cucurbitaceae. Pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji. Jest rośliną roczną o płożącej się owłosionej łodydze, dorastającej do 2 m. Owocem jest jagoda różnego kształtu i różnej masie (od 300 do 3000 g).
Miąższ owocu może być różnie zabarwiony: od jasnożółtego, a nawet zielonkawego do czerwonego.
Melon zawiera więcej cukrów niż ogórek. Ze względu na duże wymagania klimatyczne nie jest uprawiany w Polsce w gruncie na dużą skalę.
Do uprawy polowej (przy ściółkowaniu folią) lub pod osłonami zaleca się odmiany polskie: Melba i Oliwin lub odmiany holenderskie np. Pomidor F1.
Źródło: fresh-market.pl, Z.Dobrakowska-Kopecka, R.W.Doruchowski, M.Gapiński: Warzywnictwo
Zobacz więcej: Melony?preview=1