Mniej moreli na polskim stole?
2007-07-29 00:00
Uprawa moreli w Polsce prowadzona jest raczej amatorsko, mianowicie w przydomowych i działkowych ogródkach.
Powstają już jednak morelowe sady towarowe. Produkcja tych owoców w Polsce jest blisko kilkakrotnie (trzy-, czterokrotnie) niższa, niż rodzima produkcja brzoskwiń.
W latach 2002-2004 kształtowała się ona na poziomie od 4,2- tys. ton (2002r.) do 4,9 tys. ton (2004r.), na obszarze 1,7 tys. ha (2003r. i 2004r.) – 1,9 tys. ha (2002r.).
W bieżącym sezonie przewiduje się spadek zbiorów moreli na skutek licznych przemarznięć zimą i na wiosnę.
Gorące lato sprzyja jednak bardzo dojrzewaniu tych owoców. Według danych GUS (z 25 lipca bieżącego roku), zbiory „owoców pozostałych”, w skład których wchodzą głównie morele, brzoskwinie i orzechy, maja wynieść 16 tys. ton, tj. o 16% mniej niż w roku ubiegłym.
Źródło: fresh-market.pl
Powstają już jednak morelowe sady towarowe. Produkcja tych owoców w Polsce jest blisko kilkakrotnie (trzy-, czterokrotnie) niższa, niż rodzima produkcja brzoskwiń.
W latach 2002-2004 kształtowała się ona na poziomie od 4,2- tys. ton (2002r.) do 4,9 tys. ton (2004r.), na obszarze 1,7 tys. ha (2003r. i 2004r.) – 1,9 tys. ha (2002r.).
W bieżącym sezonie przewiduje się spadek zbiorów moreli na skutek licznych przemarznięć zimą i na wiosnę.
Gorące lato sprzyja jednak bardzo dojrzewaniu tych owoców. Według danych GUS (z 25 lipca bieżącego roku), zbiory „owoców pozostałych”, w skład których wchodzą głównie morele, brzoskwinie i orzechy, maja wynieść 16 tys. ton, tj. o 16% mniej niż w roku ubiegłym.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Morele?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem