Orzech włoski
0000-00-00 00:00
Orzech włoski – Juglans regia, gatunek drzewa owocowego z rodzaju orzech, z rodziny orzechowatych. Pochodzi z południowej Azji i południowej Europy. Uprawiany głównie w Europie i USA.
Drzewo orzecha włoskiego, dorastające do 25 m wysokości, tworzy w naturze niski pień oraz luźną, szeroką i rozłożystą koronę. Kora młodych pędów jest gładka, brunatna. Na starszych drzewach przybiera barwę ciemnoszarą i jest popękana.
Liście są duże, nieparzyście pierzaste, osiągające do 35 cm długości. Złożone z mniejszych listków w liczbie od pięciu do jedenastu. Charakteryzują się silnym, specyficznym aromatem. Drzewa orzecha włoskiego są długowieczne.
W Europie rosną od trzystu do pięciuset lat. W Polsce do najstarszych należą drzewa stuletnie.
Źródło: fresh-market.pl
Drzewo orzecha włoskiego, dorastające do 25 m wysokości, tworzy w naturze niski pień oraz luźną, szeroką i rozłożystą koronę. Kora młodych pędów jest gładka, brunatna. Na starszych drzewach przybiera barwę ciemnoszarą i jest popękana.
Liście są duże, nieparzyście pierzaste, osiągające do 35 cm długości. Złożone z mniejszych listków w liczbie od pięciu do jedenastu. Charakteryzują się silnym, specyficznym aromatem. Drzewa orzecha włoskiego są długowieczne.
W Europie rosną od trzystu do pięciuset lat. W Polsce do najstarszych należą drzewa stuletnie.
Źródło: fresh-market.pl
Zobacz więcej: Orzechy ?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem