Rynek orzechów włoskich w Unii Europejskiej
Zbiory orzechów włoskich w UE w sezonie 2008/09 wyniosły ok. 70 tys. ton. Wstępne prognozy na sezon 2009/2010 zakładają zmniejszenie produkcji do 58,3 tys. ton.
Najważniejszym unijnym producentem orzechów włoskich od wielu lat jest Francja. Produkuje ona ok. 30-35 tys. ton orzechów rocznie. Liczącymi się producentami są także Włochy i Hiszpania.
Eksport orzechów włoskich kształtuje się w granicach 20-25 tys. ton rocznie. Największe ilości eksportowane są do Turcji, Mołdawii i Szwajcarii.
Zapotrzebowanie na orzechy włoskie w UE jest znacznie większe niż ich produkcja i wynosi ok. 200-205 tys. ton rocznie, stąd konieczność importu na poziomie nawet 165-180 tys. ton. W ubiegłym sezonie najwięcej orzechów pochodziło z USA – ponad 83 tys. ton, z Chile – ponad 26 tys. ton i z Ukrainy – 21,8 tys. ton.
Źródło: fresh-market.pl (kz), na podstawie FAMMU/FAPA
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Orzechy ?preview=1