Turcja i Włochy - potentaci w produkcji orzechów laskowych
2008-07-29 00:00
Największymi światowymi potentatami w produkcji orzechów laskowych są Włochy i Turcja - w przypadku pierwszego kraju przypada na niego około 15 proc. globalnej produkcji, w Turcji aż 70 proc.
Jednocześnie Włochy są najważniejszym światowym importerem orzechów laskowych (a w zasadzie największym importerem jest sam koncern Ferrero), a największe ilości orzechów sprowadzane są z Turcji, Gruzji i Azerbejdżanu. Zbiory we Włoszech corocznie kształtują się na poziomie około 80,0-100,0 tys. ton, a dla porównania tegoroczna szacowana produkcja w Turcji to około 900,0 tys. ton.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA i Foodnews (ts)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Jednocześnie Włochy są najważniejszym światowym importerem orzechów laskowych (a w zasadzie największym importerem jest sam koncern Ferrero), a największe ilości orzechów sprowadzane są z Turcji, Gruzji i Azerbejdżanu. Zbiory we Włoszech corocznie kształtują się na poziomie około 80,0-100,0 tys. ton, a dla porównania tegoroczna szacowana produkcja w Turcji to około 900,0 tys. ton.
Źródło: fresh-market.pl, na podstawie FAMMU/FAPA i Foodnews (ts)
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Orzechy ?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem