Unijny rynek migdałów
W sezonie 2011/2012 produkcja migdałów w krajach unijnych oszacowana została na 91,5 tys. ton wobec 90,9 tys. ton w poprzednim sezonie. Import w tym sezonie utrzymany zostanie na bardzo zbliżonym poziomie – 200 tys. ton wobec 198 tys. ton sezonie 2010/2011. Ponad 95 proc. dostaw stanowią migdały importowane ze Stanów Zjednoczonych – przed rokiem było to ponad 185 tys. ton. Pozostałe ilości trafią do UE z Australii, Maroka czy Chile. W bieżącym sezonie 2011/2012 eksport migdałów z państw UE to zaledwie 10 tys. ton.
Do bezpośredniej konsumpcji na całym unijnym rynku skierowane zostanie ponad 281 tys. ton migdałów, czyli o 5 tys. ton więcej niż w poprzednim sezonie. Największe ilości migdałów spożywane są w Grecji – około 17 kg/osobę rocznie i jest to jednocześnie jeden z najwyższych wyników konsumpcji na całym świecie.
Więcej o sytuacji na rynkach europejskich będzie można dowiedzieć się podczas konferencji Fresh Market 2011, która odbędzie się 30 września 2011 w Centrum Konferencyjnym Mazurkas w Ożarowie Mazowieckim.
Zobacz więcej: Orzechy ?preview=1