Więcej orzechów włoskich
2008-11-13 00:00
W bieżącym roku powierzchnia uprawy orzechów włoskich – według GUS – wzrosła w Polsce dwukrotnie. Produkcja orzechów w 2007 r. wynosiła 6 tys. ton.
W roku bieżącym zbiory orzechów wzrosły, choć jeszcze GUS nie podaje dokładnie tej wielkości.
Wiadomo natomiast, że łączna produkcja orzechów włoskich, brzoskwiń i moreli wyniosła 27 tys. ton, czyli 2,5 razy więcej niż w 2007 r. Dla porównania produkcję orzechów włoskich w Turcji, czołowego producenta tych orzechów, szacuje się w tym roku na poziomie 85-90 tys. ton.
Źródło: fresh-market.pl (gs), na podstawie GUS i Foodnews
Zapraszamy do dyskusji na forum fresh-market.pl
Zobacz więcej: Orzechy ?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem