Cytrusy i banany zamiast jabłek
Spada konsumpcja jabłek, a także warzyw takich jak: kapusta, cebula, buraki i marchew, na rzecz coraz większego spożycia owoców cytrusowych i bananów, których Polacy obecnie jedzą około 12,0 kg rocznie.
Konsumpcja warzyw w polskich gospodarstwach domowych w latach 2001 – 2010 zmniejszała się średnio o ok. 0,9 proc., a owoców o 1,9 proc. w skali roku. Znacznie spadło spożycie warzyw „tradycyjnych”, tj. kapusty, cebuli, czy buraków, wzrosło natomiast spożycie pomidorów, których obecnie w Polsce zjada się około 10,0 kg rocznie i ogórków, których Polacy jedzą 7,0 kg/rok.
Wśród owoców, najbardziej spadło spożycie jabłek, choć i tak są to wciąż najpopularniejsze owoce wśród polskich konsumentów i ich spożycie wynosi obecnie około 15 kg rocznie.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1