Hiszpania : zbiory cytryn niższe od zakładanych
Zgodnie z danymi Stowarzyszenia Producentów Cytryn i Grejpfrutów (AILIMPO) na początku stycznia oszacowano, że tegoroczna kampania cytrynowa w Hiszpanii będzie opiewać na 910 tys. ton owoców. Ze względu na niekorzystne warunki pogodowe – upały i suszę w czasie trwania okresu wegetacyjnego, wielkość produkcji trzeba było zredukować do 860 tys. ton. Wszystko za sprawą dużej ilości cytryn w niższych kalibrach i dość mocno wysuszonego miąższu. Z tej wielkości około 130 tys. ton zostanie rozdysponowane na rynku krajowym, około 240 tys. ton trafi do przetwórń, a pozostałe 500 tys. zostanie wyeksportowane.
93 proc. eksportowanych cytryn trafi do krajów Unii Europejskiej – głownie do Niemiec, Francji oraz do Wielkiej Brytanii. Spoza UE dużymi odbiorcami hiszpańskich cytryn będą Szwajcaria, Algieria, Brazylia, Hong Kong oraz Kanada.
Jeśli chodzi o ceny cytryn są one zadawalające producentów – znacznie wyższe od kosztów produkcji, co jest szczególnie dobrze zauważalne w ostatnich dwóch sezonach. W przypadku cytryn odmiany Fino ceny dla producentów oscylują w granicach 0,27 – 0,30 euro/kg, natomiast koszty produkcji wynoszą około 0,17 – 0,19 euro/kg.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe
Maroko: eksport cytrusów niższy jak rok temu
czytaj dalej
Hiszpania: wzrost eksportu cytryn do UE
czytaj dalej
O 15 proc. wzrośnie produkcja cytryn w Europie
Argentyna: mniejsze zbiory cytryn
czytaj dalej