Maroko – problemy z wodą w produkcji cytrusów
Plantatorzy cytrusów w Maroku są zaniepokojeni brakiem wody do nawadniania upraw towarowych. Według doniesień lokalnych mediów rząd ograniczył dostawy wody do jednego z kluczowych obszarów produkcyjnych w kraju.
Rząd tłumaczył swoje działania ograniczeniem dostaw wody na potrzeby rolnictwa w celu redystrybucji zasobów do picia. W szczególności nastąpił spadek ilości zasobów przeznaczonych na uprawy w południowych regionach Souss-Massa. Woda dla regionu Agadir jest dostarczana z tamy Auluz.
Redystrybucja zasobów miała miejsce na tydzień przed rozpoczęciem kampanii eksportowej w Sousse-Massa, skąd prawie połowa całkowitej produkcji cytrusów w kraju - 580 tys. ton rocznie trafia na rynek międzynarodowy. W szczególności wstrzymano dostawy wody do projektów rolniczych położonych na obwodzie El Gerden, gdzie rocznie uprawia się 250 tys. ton owoców cytrusowych.
Biorąc pod uwagę suszę i spadające poziomy wód gruntowych, realokacja zasobów jest poważnym ciosem dla inwestycji ogrodniczych. Sytuację pogorszył spadek produkcji i niedostępność rynków zbytu.
„Sytuacja jest krytyczna. Jako profesjonaliści trzymamy się zmobilizowanego łańcucha, który zbudowaliśmy wokół El Guerden, konsekwencje tej decyzji będą katastrofalne pod każdym względem”- powiedział prezes Stowarzyszenia Eksporterów Cytrusów Maroka (ASPAM) Abdella Jrid.
Należy zauważyć, że obecnie 10 tysięcy hektarów jest nawadnianych wodą z tamy Auluz. Obecnie na rynku dostępne są wczesne odmiany klementynek i pomarańczy. Jeśli zabraknie wody, późne odmiany wysokiej jakości mogą nigdy nie trafić na rynek.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1