Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

Produkcja cytrusów w basenie M. Śródziemnego

Hiszpania
Szacuje się, że produkcja owoców cytrusowych w sezonie 2012/2013 spadnie względem zeszłorocznej o 5,75 proc. na około 6,10 mln ton. Przewiduje się, że jakość owoców generalnie powinna być dobra. Wielkość mandarynek, nowalijek oraz grejpfrutów będzie standardowa, można spodziewać się jedynie mniejszych owoców w przypadku pomarańczy oraz cytryn. Sytuacja ta może jednak się jeszcze odmienić i owoce mogą w najbliższych tygodniach podrosnąć ze względu na intensywne deszcze jakie przeszły ostatnio nad tym krajem. Hiszpańscy producenci planują rozpocząć zbiory pomarańczy i grejpfrutów w przeciętym terminie, natomiast mandarynki o około tydzień później. Zbiory cytryn mogą być opóźnione nawet o 2 tygodnie.

Włochy
Ze względu na panujące wiosną burze z huraganami i lokalnymi powodziami szacuje się, że produkcja czerwonych pomarańczy we Włoszech może być w tym roku o 35 – 40 proc. niższa od zeszłorocznej. W przypadku odmian późnych spadek ten może być jeszcze większy – do 45 proc. Jakość owoców mimo wszystko powinna być dobra, zarówno pod względem wielkości jak i soczystości. Ze względu na anomalia pogodowe prognozuje się, że zbiory czerwonych pomarańczy będą opóźnione.
W przypadku zwykłych pomarańczy spadek produkcji wyniesie około 10-15 proc., a w przypadku cytryn do 15 proc. Jedynym gatunkiem w przypadku, którego Włosi odnotują w tym sezonie wzrost produkcji to mandarynki – ich produkcja będzie o około 10 proc. wyższa.

Cypr
Produkcja cytrusów na Cyprze w sezonie 2012/2013 wyniesie 23,6 tys. ton i będzie niższa od zeszłorocznej o około 8 proc. Wszystko za sprawą niższych o ponad 20 proc. zbiorów mandarynek. Produkcja pozostałych gatunków szacowana jest na podobnym poziomie do ubiegłorocznego, choć to wcale nie oznacza wysokich zbiorów dla tego kraju. Ubiegły sezon był bowiem pod względem produkcji cytrusów dla Cypru bardzo niekorzystny i okazuje się, że ten nie będzie lepszy. Ogólnie jakość owoców powinna być dobra, a to za sprawą korzystnych warunków klimatycznych panujących w sezonie.

Grecja
Spadek produkcji owoców cytrusowych szacuje się także w Grecji – o około 26 proc. W sezonie 2012/2013 wyniesie ona zaledwie 804,1 tys. ton. Duże znaczenie dla tego spadku mają dużo niższe zbiory pomarańczy – najważniejszego pod względem ekonomicznym gatunku cytrusowego w tym kraju. W bieżącym sezonie zbiory pomarańczy będą mniejsze o 30 proc. i wyniosą 637,0 tys. ton. Niższe będą także zbiory mandarynek – o około 15 proc. Szacuje się natomiast 10 proc. wzrost produkcji cytryn, produkcja grejpfrutów będzie na poziomie ubiegłorocznym. Prognozuje się, że zbiory poszczególnych gatunków rozpoczną się w terminie zbliżonym do ubiegłego sezonu. Jakość owoców będzie dobra, zarówno pod względem wybarwienia jak i wielkości.  Pomarańcze mogą być nawet nieco większe jak w zeszłym roku. Jedyne straty jakościowe notuje się w przypadku mandarynek, których część została uszkodzona przez gradobicia.

Turcja
Kraj ten dotąd nie podał oficjalnych statystyk dotyczących produkcji ani prognoz na nadchodzący sezon, jednak można się spodziewać, że turecka produkcja pomarańczy i mandarynek będzie na podobnym poziomie jak w ubiegłym roku. Gorsza sytuacja tyczy się cytryn (głównie wczesnej odmiany Interdonato oraz odmiany z listopada –  Lamas) oraz grejpfrutów czerwonych. Produkcja tych gatunków ze względu na niekorzystne warunki klimatyczne będzie niższa od ubiegłorocznej.

Izrael
Szacuje się, że zbiory owoców cytrusowych w Izraelu będą wyższe od zeszłorocznych o około 1,6 proc. Wzrost produkcji o 9,25 proc. odnotowuje się w przypadku pomarańczy, więcej zebranych zostanie także cytryn – o około 3,26 proc. oraz grejpfrutów – o 1,21 proc. Jedynym gatunkiem, którego zbiory będą niższe od zeszłorocznych to mandarynki (o 3,13 proc. mniej). Sezon 2012/13, pod względem wielkości i jakości owoców zapowiada się korzystnie. Produkcja mandarynek, pomarańczy i cytryn przeznaczone jest głównie na rynek lokalny, natomiast grejpfrutów na eksport. Oczekuje się, że eksport grejpfrutów w tym sezonie będzie wyższy niż w poprzednim.

Zobacz więcej: Owoce cytrusowe

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE