Tureckie cytryny do kontroli
Komisja Europejska (KE) postanowiła utrzymać wzmocnione kontrole tureckich cytryn w sezonie 2018/2019, rozpoczynający się we wrześniu, według hiszpańskiego stowarzyszenia producentów cytrusów AILIMPO.
Kontrole te mają na celu zapewnienie zgodności z unijnymi przepisami dotyczącymi maksymalnych limitów pozostałości pestycydów w owocach, ponieważ zdaniem WE nadal stanowią one ryzyko dla europejskich konsumentów. Według nich co najmniej 10 proc. partii importowanych na rynek EU zawiera zbyt wysokie pozostałości ś.o.r.
W sezonie 2017/2018 Komisja Europejska ogłosiła 8 ostrzeżeń zdrowotnych związanych z nadmiarem pozostałości pestycydów w tureckich cytrynach, za pośrednictwem systemu szybkiego ostrzegania o żywności i paszach (RASFF). W rezultacie niektóre partie tureckich cytryn zostały zwrócone do Turcji przez oficjalne organy europejskie, z zakazem ich wprowadzania i sprzedaży w Unii Europejskiej. Zwroty te były spowodowane wykryciem pozostałości chloropiryfosu i imazalilu w znacznie większych ilościach niż dozwolone na podstawie najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości (MRL) ustanowionych w przepisach UE.
Te 8 powiadomień zgłoszonych za pośrednictwem europejskiej bazy danych RASFF, dostarcza kluczowych informacji dla europejskich łańcuchów dystrybucji, podkreślając problemy, jakie tureckie cytryny mają w spełnianiu unijnych norm bezpieczeństwa żywności. AILIMPO poinformowało, że tureckie cytryny będą podlegać ściślejszym kontrolom aż do końca roku.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1