Jak się obudzisz, już wiesz — świeże ceny owoców i warzyw na dziś, u nas.

Kup teraz abonament!

UE: embargo zamknęło drzwi największemu dostawcy

W 2011 roku Rosja zaimportowała z krajów Unii Europejskiej (UE-28) 1.852.625 ton owoców i warzyw. W następnym roku liczba ta wzrosła do 2.173.400 ton. W ubiegłym 2013 roku wielkość importu unijnych owoców i warzyw na rynek rosyjski była na poziomie już 2.184.954 ton.

Produkty europejskie w 2011 roku stanowiły 23 proc. całkowitego przywozu, w 2012 roku 27 proc. a w 2013 roku 26 proc. z całkowitego eksportu świeżych produktów do Rosji. 5-6 proc. z tego stanowiły owoce cytrusowe.

 

 

Najwięcej spośród tych prawie 2,2 mln ton owoców i warzyw w trafiło do Rosji jabłek. W 2013 roku była to wielkość ponad 790 tys. ton. Na drugim miejscu znalazły się pomidory - 211 tys. ton, na trzecim gruszki z wielkością importu 193 tys. ton. Dalej były brzoskwinie i nektarynki - 167 tys. ton oraz owoce cytrusowe - ok. 130 tys. ton w tym najwięcej mandarynek - prawie 87 tys. ton.

Obecnie Unia Europejska musi znaleźć nowe rynki zbytu dla 2,2 mln ton owoców i warzyw. Na szczęście, nie jest to niemożliwe, ponieważ Rosja musi zaopatrywać się w  te produkty w innych miejscach, co z kolei oznacza tworzącą się lukę podażową na świecie.

Kraje unijne nie były jedynymi krajami, które ucierpiały z powodu embarga. W 2013 roku import produktów amerykańskich do Rosji wyniósł 28.992 ton, Australia wysłała 3.383 ton, a Japonia, Kanada oraz Norwegia odpowiednio po 173, 118 i 50 ton. Sumując te wartości (32.716 ton) otrzymujemy jednak znikomą wielkość w porównaniu do ponad 2 mln produktów z Unii.

 

 

 

 

Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem
PODOBNE