USA: Niższa produkcja cytrusów w 2011/2012
Według szacunków zamieszczonych w raporcie USDA Economic Research Service produkcja cytrusów w Stanach Zjednoczonych w sezonie 2011/2012 spadła i wyniosła około 11,6 mln ton, tj. o 1 proc. mniej w porównaniu z poprzednim sezonem, kiedy to produkcja wyniosła 11,7 mln ton.
Chociaż w ogólnym rozrachunku produkcja owoców cytrusowych w USA spadła, produkcja pomarańczy od zeszłego roku wzrosła. Co prawda w Kalifornii zbiory pomarańczy w sezonie 2011/2012 zmalały z 2,3 mln ton do 1,8 mln ton, tj. o 8 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim, jednak na Florydzie produkcja pomarańczy wzrosła do 6,6 mln ton.
Mróz jaki panował w Arizonie spowodował znaczne szkody w uprawie cytryn, co skutkowało znacznym spadkiem produkcji tych owoców – o około 72 proc. z 808 tys. ton do 28 tys. ton. Sytuacje na amerykańskim rynku ratują cytryny importowane z Meksyku, które wspomagają niższą produkcję krajową.
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1