Zdrożały pomarańcze, staniały cytryny
Od ostatnich zawirowań cenowych, sytuacja hiszpańskich mandarynek na polskim rynku jest dość stabilna – coraz ciężej kupić owoce dobrej jakości, a tych gorszej jakości jest coraz więcej. Z tego względu utrzymuje się duże zróżnicowanie cenowe w zależności od kondycji owoców. W bieżącym tygodniu mandarynki (luz) niezależnie od kalibru (od 2 do 4), których jakość pozostawia już wiele do życzenia, sprzedawane są w cenie od 40,00 do 46,00 zł za 10 kg opakowanie (4,00 – 4,60 zł/kg). Mandarynki układane kosztują od 55,00 do 60,00 zł za 10 kg (5,50 – 6,00 zł/kg).
W ciągu minionego zdrożały natomiast hiszpańskie pomarańcze – średnio o około 7 proc. i owoce te sprzedawane luzem kosztują w chwili obecnej od 40,00 do 48,00 zł za 10 kg (4,00 – 4,80 zł/kg) w zależności od importera. Hiszpańskie pomarańcze drobne w siatkach oferowane są w cenie 65,00 – 70,00 zł za 20 kg (3,25 – 3,50 zł/kg). Pomarańcze importowane z Grecji także zdrożały o około 16 proc. i kosztują od 36,00 do 40,00 zł za 10 kg (3,60 – 4,00 zł/kg).
Hiszpańskie cytryny po długim okresie stabilizacji, nieznacznie staniały – o około 6 proc. i sprzedawane są w cenie od 28,00 – 33,00 zł za 10 kg karton (2,80 – 3,30 zł/kg).
W stabilnej cenie pozostały natomiast grejpfruty ‘Floryda’ z USA, które kosztują od 90,00 do 95,00 zł za 17,5 kg (5,14 – 5,51 zł/kg) oraz grejpfruty z Hiszpanii, które w chwili obecnej sprzedawane są w cenie od 65,00 do 72,00 zł za 17 kg (3,82 – 4,24 zł/kg).
Zobacz więcej: Owoce cytrusowe?preview=1