Daktyle
0000-00-00 00:00
Daktyle były jednym z pierwszych owoców uprawianych przez człowieka. W kilku miejscach archeolodzy odkryli pochodzące z epoki kamienia pozostałości po palmach daktylowych. Uprawiali je Babilończycy, Asyryjczycy i Egipcjanie. Palma jest drzewem mającym od 10 do 25 m wysokości, liście mają długość 2-3 m. Owoce dojrzewają po 6 miesiącach od kwitnienia.
Obecnie daktyle są ważnym składnikiem pożywienia w suchych regionach Afryki Północnej. Spożywane są świeże lub suszone i prasowane.
Świeże i suszone daktyle są wysokokaloryczne: 100 gramów świeżych owoców zawiera 107 kcal, a suszonych 227 kcal. Daktyle są dobrym źródłem witaminy C, rozpuszczalnego błonnika. Suszone daktyle są bogate w potas, witaminę PP, miedź, żelazo i magnez.
Źródło: www.bakalland.pl i www.daktyle.pl
Obecnie daktyle są ważnym składnikiem pożywienia w suchych regionach Afryki Północnej. Spożywane są świeże lub suszone i prasowane.
Świeże i suszone daktyle są wysokokaloryczne: 100 gramów świeżych owoców zawiera 107 kcal, a suszonych 227 kcal. Daktyle są dobrym źródłem witaminy C, rozpuszczalnego błonnika. Suszone daktyle są bogate w potas, witaminę PP, miedź, żelazo i magnez.
Źródło: www.bakalland.pl i www.daktyle.pl
Zobacz więcej: Owoce egzotyczne?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem