Egipt – mniej pomarańczy w 2019 roku
FAS Cairo prognozuje spadek produkcji pomarańczy w sezonie 2019/2020 o 20 procent, czyli o 600 000 ton. Spadek produkcji wynika z trudnych warunków pogodowych, głównie silnych wiatrów i wysokich temperatur w szczycie sezonu – w trzecim tygodniu kwietnia 2019 roku, co wpłynęło na zbiór owoców.
Eksperci z FAS Cairo korygują również dane dla sezonu 2018/2019 o 180 000 ton w górę od oficjalnej prognozy USDA. Jest to związane z wyższymi plonami w gospodarstwach komercyjnych.
Oprócz niekorzystnych warunków pogodowych w sadach w delcie i dolinie Nilu istnieją inne ograniczenia produkcyjne, takie jak:
Wiele sadów jest starych, zawierających drzewa w wieku 50 lat.
Brak właściwej realizacji realnego programu żywieniowego.
Zastosowanie metod nawadniania, które negatywnie wpływają na produkcję.
Brak zintegrowanego systemu zarządzania uprawami w celu poprawy jakości.
Od 2016 roku rząd, prywatne stowarzyszenia i producenci nieustannie starają się przezwyciężyć te ograniczenia poprzez:
Zastępowanie starych i mało wydajnych sadów nowszymi drzewami.
Ulepszenie technik nawadniania w gospodarstwach, które mogłyby podwoić wydajność i zracjonalizować zużycie wody.
Wdrożenie odpowiednich programów zarządzania składnikami odżywczymi.
Zmniejszenie strat po zbiorach.
Poprawa jakości owoców i powiązanie plantatorów z rynkami międzynarodowymi.
Zobacz więcej: Pomarańcze ?preview=1