Pomarańcze
0000-00-00 00:00
Nazwą pomarańcza określa się kilka gatunków roślin należących do rodzaju cytrus, jednak nie stanowi ona odrębnej jednostki systematycznej. Powszechnie stosowana w produkcji soków owocowych. Z powodzeniem rośnie w lasach tropikalnych. W pełni dojrzałe drzewo pomarańczowe może dawać do tysiąca owoców rocznie i zapewnić dobre zbiory przez następne 50-80 lat.
Drzewka pomarańczowe rzadko przekraczają 9 m wysokości. 1/3 światowych zbiorów pomarańczy (pod tą nazwą kryje się najczęściej pomarańcza słodka) przypada na Brazylię. Na drugim miejscu są Stany Zjednoczone (szczególnie Kalifornia i Floryda) oraz Chiny.
Gatunki pomarańczy:
- Pomarańcza bergamota (bergamota, bergamotka) (Citrus bergamia Risso & Poit., Citrus aurantium ssp. bergamia (Risso & Poit.) Wight & Arn. ex Engler);
- Pomarańcza chińska, pomarańcza słodka (Citrus sinensis (L.) Osbeck, syn. Citrus aurantium L. var. dulcis L., Citrus auriantum var. sinensis L.);
- Pomarańcza gorzka, pomarańcza kwaśna (Citrus aurantium L., Citrus aurantium subsp. amara Engler)
- Pomarańcza limeta (limeta, pomarańcza limeta) - (Citrus limetta Risso)
- Pomarańcza olbrzymia (pompela) (Citrus grandis L.)
Spożywana u nas głównie pomarańcza słodka dostała się do Europy (Hiszpanii i Włoch) z Indii w XVI w. Pomarańcza jest obecnie najbardziej popularnym owocem cytrusowym. Pomarańcza wyprzedziła pod tym względem manadarynkę nawet w „kolebce” produkcji owoców cytrusowych (Indiach i Chinach) poprzez zwiększenie zapotrzebowania na te owoce w Europie.
Źródło: fresh-market.pl na podstawie ksiązki „Owoce z krain dalekich” (autorzy J i S. Pieniązkowie) i Wikipedii
Zobacz więcej: Pomarańcze ?preview=1
Dodaj komentarz
Możliwość komentowania dostępna tylko dla użytkowników z wykupionym abonamentem